De stad als pop-up kunstetalage tijdens Festival Analog Eco
Niet opkijken, als je tussen 12 en 28 mei werk van verschillende kunstenaars bij locals ziet hangen. Tijdens het Analog Eco Festival exposeren kunstenaars en designers het werk dat ze gemaakt hebben voor het evenement. Rond het thema duurzaamheid in relatie met fashion, textieldesign en grafische technieken. Wel even omkijken dus.

Makers aan het voorbereiden voor het festival in de Grafische Werkplaats
Want, het festival vraagt kunstenaars om duurzame materialen onder de loep te nemen. Welke kansen bieden schoon werken met duurzame inkten en materialen? Hoe kan je als maker bijvoorbeeld gebruik maken van plantaardig materiaal, bacteriën of restafval voor grafische toepassingen? Hun individuele antwoorden op die vragen exposeren ze bij Haagse initiatieven die al een oogje op het groen hebben.
De looproute langs de verschillende stops kun je zelf afleggen, of met een gids tijdens een speciale wandeling voor vier euro per persoon. Wij geven je alvast een klein voorproefje, want we stellen de plekken en kunstenaars die je daar kunt bewonderen alvast aan je voor.
Tiemen Visser en Lily Higgins bij de Naaierij

Lily en Tiemen exposeren hun werk 'The first supper'
| Bertus GerssenWerk: The first supper
Het werk van Tiemen en Lily is een spel dat nieuwe omgangsvormen onderzoekt rond het samen eten. Een gezeefdrukt tafelkleed dient als speelveld en de (te stempelen) wijnkringen als speelstukken. Spelers voegen nieuwe vormen van sociale interacties toe aan het gezelschap door een cirkel om de regels te zetten. Hiermee hopen de kunstenaars de sociale verhoudingen op spanning te zetten en een interactie in de print zelf te bereiken.
Locatie
Naaierij. Roosmarijn en Isabel zijn met het initiatief begonnen vanuit hun gezamenlijke liefde voor duurzame mode en naaien. Bij de Naaierij op de Boekhorststraat 161 kun je je eigen kleding repareren in het repair café, worden kledingswap georganiseerd en koop je kleding uit eigen collectie. Alles draait hier om duurzame mode, van het repareren tot ruilen. Zo proberen ze je op een laagdrempelige manier op weg te helpen naar een meer duurzame kijk op mode.
Yamuna Forzani bij Page not Found

Yamuna licht haar werk 'Queer Den Haag' uit in de Boekhorststraat
| Bertus GerssenWerk: Queer Den Haag
Yamuna gebruikt haar kleding als een middel om mensen met elkaar te verbinden. Ze laat zich nu inspireren door de queer gemeenschap en ziet de leden als haar muzen en haar reden om te creëren. In de vorm van een ‘zine’ publicatie, met interviews, foto's, zelfinventarisaties en reflecties, zal ze deze lokale gemeenschap en hun verhalen portretteren.
Locatie
Page Not Found. Een non-profit ruimte. Met als doel het promoten van van kunstenaarspublicaties onder een breed publiek, en mensen stimuleren zich te verdiepen van bezig zijn met kunst. De ruimte op Boekhorststraat 126-128 is dan ook een combinatie van een boekhandel en een cultureel platform. Waar gesprekken met kunstenaars, optredens, lezingen en workshops plaatsvinden. Als het even kan.
Christa van der Meer bij The Hague’s Finest en Design Room

Christa exposeert haar werk 'Oh Henry!' in de binnenstad en het Zeeheldenkwartier
| Bertus GerssenWerk: Oh Henry!
Christa van Das Leben am Haverkamp exposeert haar werk in de winkel voor Haagse makers. Ze staat in het werk dat ze exposeert stil bij het idee dat mensen vaak wel bewust een keuze maken over ecologisch eten, maar ze niet snel stil lijken te staan bij de productie van de spullen en de kunst om hen heen. Deze gedachte resulteerde in experimenten met zeefdrukken met eten en drinken.
Locaties
The Hague's Finest en Design Room. The Hague's Finest is een winkel met producten van Haagse makers. De genieën, kunstenaars en experts uit de stad. Die wel wat meer plek in de spotlight verdienen. Omringd door alle grote ketens stoppen we een stuk Den Haag terug in de binnenstad. Je vindt dan ook een mengelmoes van alles wat gecreëerd is in de stad. In de categorieën: Daily, Lifestyle en Culture. Je kunt ze vinden op de Gravenstraat 1.
Ook is ze te zien op de Piet Heinstraat, bij Design Room. Lees hieronder meer over de locatie.
Annika Syrjämäki bij Design Room en Bij Priester

Bij Design Room en Bij Priester is het werk van Annika te vinden
| Bertus GerssenWerk: From the ocean to the...
Annika wil een duurzame manier vinden om haar stoffen te manipuleren en textuur aan te brengen. Ze is begonnen te experimenteren met bio-plastic als mogelijke vervanger voor lijm en coatings die in de textielindustrie veel worden gebruikt.
Locaties
Design Room en Bij Priester. Op de Piet Heinstraat 64 vind je bij Design Room klassieke meubels uit Engeland en Noord-Europa. Met enkel items die opvallen, omdat ze op maat gemaakt zijn of een stijl hebben die je nog niet eerder hebt gezien. Altijd met respect voor de oorspronkelijke vakmanschap. Veel handwerk, weinig chemicaliën. En altijd een uniek exemplaar. Daarnaast is het werk van Christa hier ook te zien.
Iets verder op de Zoutmanstraat vind je Bij Priester. Zij staan voor eerlijke kleding, waar de ambacht in leven wordt gehouden. Dat doen ze met hun workshops en hun kledingbibliotheek. Want, stellen ze, het is helemaal niet nodig om zelf alle geweldige outfits van de wereld te bezitten, als je ze kunt lenen. De collectie op Zoutmanstraat 12A bestaat uit duurzame designs van Nederlandse bodem en handgeselecteerde vintage artikelen.
Dewi Bekker bij Edwin Pelser

Dewi's werk is te zien bij Edwin Pelser in het Zeeheldenkwartier
| Bertus GerssenWerk: The Residue Was Pitfully Thin
Dewi van Das Leben am Haverkamp onderzoekt binnen haar praktijk materialiteit in relatie tot het menselijk lichaam. Ze verkent hoe ze het werken met duurzame inkten kan combineren met materialen en technieken die ze doorgaans binnen haar praktijk gebruikt. Zo bedrukt ze latex met natuurlijke inkten, plooit en combineert ze dat met gegoten oren en zet ze dit vervolgens om in riso-prints.
Locatie
Edwin Pelser. Op nummer 123 van de Piet Heinstraat vind je een interieurwinkel met design uit Nederland en Scandinavië. Elk product heeft een verhaal, gelooft Edwin. Het verhaal van de ontwerper vertelt bijvoorbeeld hoe het ontwerp is ontstaan of hoe het bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijke probleem. En als je dat verhaal kent, waardeer je het product nog meer.
Laura Luchtman bij Pret-a-porter by Anne Marie

Laura exposeert haar werk in een atelier op de Prins Hendrikstraat
| Bertus GerssenWerk: Zonder titel
Laura van studio Kukka verkent een natuurlijk kleurenpalet door grafische, gelaagde composities en kleurstudies op textiel en papier. Ze gebruikt hiervoor zelfontwikkelde zeefdruk-inkten gemaakt van voorjaarsbloeiers en pigment-producerende bacteriën, waarnaar zij al vier jaar onderzoek doet.
Locatie
Pret-a-porter. Anne Marie maakt in haar atelier op Prins Hendrikstraat 171A jurken op maat. Twee keer per jaar komt ze met een moderne eigentijdse collectie voor dat seizoen. Ze maakt alles zelf, waardoor haar kleding waar nodig aangepast kan worden voor een perfecte fit.
Alle deelnemers bij Grafische Werkplaats
Tijdens de expositie is het werk van alle deelnemers hier te zien, en te koop. Niet gek, want de Grafische Wekplaats is een makersplek met alle kennis en faciliteiten voor grafische technieken. Hier kunnen jonge en ervaren makers eigenhandig aan de slag met prints en andere drukwerk. Menig pas afgestudeerde kunstenaar heeft hier zijn eerste oplagen in productie gebracht. Want de Grafische Werkplaats is een van de weinige plekken in Den Haag die zowel alle kennis als materiaal in huis heeft.
Op pad met of zonder gids
De werken kun je zelf bekijken aan de hand van een wandelroute, of je kunt er voor kiezen om samen met een gids de werken af te gaan voor vier euro per persoon. De routekaart zijn beschikbaar in de deelnemende winkels, waar je ook een kleine kunst-goodiebag cadeau krijgt!
Jouw digitale stadsgids
Den Haag To Go is een onafhankelijkse stadsgids die verhalen maakt over de stad. Niet als ultieme hiphotspotpagina, maar met verhalen die zo laagdrempelig zijn dat iedereen kan instappen, en met genoeg diepgang om je mondhoeken te laten krullen. Een plek waar je bijgepraat wordt over verrassende plekken en onverwachte momenten in Den Haag. Met altijd locals op nummer één.