Sunny Side Up: Op pad in de stad met YurLocalBuddy

1 april 2021 | Door: Lune Visser

Kris-kras door de stad. Jurjen van YurLocalBuddy bezorgt met zijn riksja dagelijks een glimlach op Haagse gezichten. Door lokale bestellingen af te leveren, of door mensen mee te nemen voor een ritje door Den Haag. Omdat ze bijvoorbeeld zelf niet meer op pad kunnen gaan. “Soms is een ijsje eten bij Florencia al genoeg.”

Een rit ter vermaak

Jurjen kocht de riksja vorige zomer, na een korte proefperiode. “Iets goeds doen voor een ander, dat is waar ik plezier uit haal. De riksja is daar alleen een onderdeel van. Ik rijd er mensen in rond, puur voor een beetje afleiding.” Soms maakt alleen de fiets zelf de mensen al blij, en soms maakt Jurjen er een speciale tour van. Na een intake van vijf minuten weet hij precies waar iemand aan toe is. “Denk bijvoorbeeld aan een ijsje bij Florencia, of een trip down memory lane, bij ouderen die in Den Haag zijn opgegroeid. Een goede portie nostalgie, maar dan op wielen.”

Trappen tegen eenzaamheid

Nu de riksja na de winter weer uit de stalling kan, wil Jurjen zich voornamelijk op ouderen richten. “In deze tijd is eenzaamheid helaas een gegeven. De fiets helpt ze even eruit.” En dat op een groene manier. “Het ziet er sportiever uit dan dat het is. Ik ben de hele tijd aan het trappen, maar de riksja is stiekem een beetje elektrisch. Maar wel met groene stroom!”

"Even een beetje afleiding, maar dan op wielen"

Plezier én producten bezorgen

Op de achterbank van de riksja worden niet alleen mensen vervoerd. Af en toe rijden er ook wat lokale producten mee, op weg naar een bezorgadres. “Ik probeer bewoners te stimuleren om meer kwaliteitsproducten uit de buurt kopen. Het is zonde om iets te kopen dat niet duurzaam geproduceerd en vervoerd is, en dan ook nog van slechte kwaliteit is. Dat kan beter! En daar help ik graag bij.” Zo is Jurjen ook wel eens een rijdende garderobe, met opgeknapte vintage kleding.

Fietsend de toekomst in

Of Jurjen nu een riksja-magnaat wordt? “Het was een reactie op de tijd, en vooral een kunstzinnig project. Ik ben niet van plan om tien riksja’s te kopen en die allemaal van een chauffeur te voorzien. Maar ik ga er gewoon mee door, zolang ik er energie van krijg. En dat kan zomaar nog wat jaren duren. Iets voor iemand betekenen, daar krijg ik nooit genoeg van.”