Even een moment: Regentessekwartier

9 juli 2020 | Door: Elena Laming & Daphne Endlich | Leestijd: 4 minuten

In 'even een moment' nemen we je een dag mee naar een specifieke plek in de stad. Om je de wegwijs te maken. Of te inspireren. Met de grote vraag: hoe zou een dag enkel op die plek eruit komen te zien? Naar welke interessante plekken kun je gaan om met een zak vol voldoening naar huis te keren? We stellen je voor aan lokale en duurzame ondernemingen. En de plekken waar je aan drukte kan ontsnappen, of juist kunt opzoeken. Allemaal op die ene locatie. Deze keer: het Regentessekwartier.

11:30

Op de hoek van de Weimarstraat richting de Bylandstraat vind je Fleur’s koffie. Het is de huiskamer van het Regentessekwartier. In de ochtend kan de zaak zomaar vol zitten. Want naast dat de koffietent voor velen als huiskamer dient, wordt het ook gebruikt als flexwerkplek. Fleur’s koffie werkt met zoveel mogelijke lokale ondernemers om je te voorzien van ontbijt en lunch. Dus, wat kies je? Een koffie van Roast Factory of thee van Kali Tengah? En met of zonder een broodje kaas van Lekker Brood en Ed Boele?

Fleur's Koffie

12:00 

Met een volle maag sta je weer buiten. Met je neus gericht op precies de juiste plek. Een winkel waar je al vele voorbijgangers naar binnen hebt zien gluren. Een etalage met jaren 70 dressoirs, een levensgrote keramieken panter, unieke vazen en vooral heel veel goud. Het is de winkel van Joke. Sprinkel + Hop is zo’n winkel waar je eigenlijk iedere week naar binnen wil gaan. De spullen vliegen net zo hard de deur uit als dat ze binnenkomen. En elke keer weet ze weer een perfecte vintage dressoir in haar spierwitte winkel te zetten. 

Aan het andere eind van de Weimarstraat vind je Hit and Run. Een vintage winkel die zich vooral richt op unieke designs. De winkel voelt minimalistisch. Het zijn de meubels met de fraaie dunne designs waar je ogen op vallen. En die je het liefst blijft aanstaren om de slimme en eenvoudige ontwerpen te onderzoeken. Om vervolgens de vraag te stellen: ‘Hoeveel kost deze?’ 

Sprinkel + Hop

13:30 

Op de Beeklaan passeer je een unieke houten gevel. Je bent aangekomen bij Pompernikkel. Het restaurant en bakkerij in één van eigenaars Merel en Daan. Wanneer je binnenstapt komt de geur van vers gebakken brood je tegemoet. Niet zo gek, want alle zoetigheden en broden op de kaart maken ze zelf. En dat resulteert in verse zuurdesembroden tot appelsloffen met huisgemaakte bladerdeeg. De laid-down sfeer maakt dit de perfecte plek om te stoppen voor een lunch. Of mee te nemen naar de volgende stop.

Pompernikkel

14:45 

Onderweg naar de Weimarstraat, kruisend aan de Beeklaan vind je een binnentuin. Emma’s Hof. In het midden van de Galileïstraat staan grote metalen hekken. De poort naar de tuin. Als je niet weet dat er achter die hekken een binnentuin is, loop je er straal voorbij. De tuin start met een soort hal. Een overdekt stuk waar bewoners van de wijk hun neem-gratis-mee spullen aanbieden. Boeken, tegels, servies, maar ook tuin encyclopedies die je mag lenen om de planten in de tuin te bestuderen. Als je doorloopt kom je uit in de tuin. Het is knus, vol groen en heeft iets weg van een doolhof. De looproute is net zo duidelijk. Maar hier is het niet zo erg als je de weg niet meer terug weet. Op de route kom je grote stenen banken tegen. Versierd met kleurrijke mozaïekstenen. Zo’n plek in de zon, die je niet kunt afwijzen… Welkom in de tuin door en voor bewoners van het Regentessekwartier.

16:00

‘Ik wil wel meer plantaardig eten, maar …’ is de zin die je vaak hebt uitgesproken. ‘Maar yoghurt’, ‘maar biefstuk’, ‘maar ik houd te veel van kaas’. Veggie 4U weet wel raad met die ja-maars. Van vegan brie tot cupcakes en van mayonaise tot garnalen. Deze vegetarische en veganistische supermarkt verkoopt bijna alle dierlijke producten in een vega(n) jasje. Het is de eerste vega(n) supermarkt in ons land, gerund door familie Bhawan. Een soort speciaalzaak dus. Laat je verrassen door alle plantaardige opties. En als je trek hebt, kun je ook nog een van de broodjes proeven. Vegan hot chick of broodje pom. It's up to you!

Liever in beweging komen? Aan het einde van de straat is er HAGUEGYM. De sportschool van personal trainer Julien. Die de sportschool omschrijft als een ‘oldskool’ buurtgym. Waarom? Omdat het een kleine gym is met persoonlijke aandacht voor elke sportieveling. Je hoeft dus nooit meer te vechten voor een plek. Dat kun je een straat verder op doen, bij boksschool Haagse Directe.

18:00 

Tijd voor diner. De buurman van ateliercomplex de DCR. Of kort gezegd, de buurman van Nest. Restaurant Drie, de foyer voor theater Zaal 3. Het maakt onderdeel uit van het Nationaal Theater en bevindt zich achter de Electriciteitsfabriek. Het is een indrukwekkende industriële omgeving. Grote letters op het bord heten je welkom. Met de ene keer het menu van de week, de voorstellingen die je kunt zien of, zoals nu, een welkomsgroet aan de maand. De keuken van Restaurant Drie heeft liefst lege prullenbakken. En dat betekent: dat stuk vlees, vis én groente wordt van top tot teen gebruikt. De kruiden komen uit eigen tuin en de groente van lokale telers. Je mag best kunstzinnig gerechten verwachten. Niet alleen het bord is een plaatje, maar ook de gerechten zijn out of the box. Wat dacht je van pompoengnocchi of patatje groentestoof? 

Nog even naborrelen? Op het Regentesseplein zit Cafe Emma. Het terras loopt uit tot op het plein. Waar je uitzicht hebt op de historische gebouwen aan dit plein. Buurtgenoten verzamelen zich op deze plek. Het bruist van de gezelligheid, maar een fijne ongedwongen sfeer overheerst.

Zaal 3

19:30 

Heb je nog wat tijd over? Dan is het de moeite waard om te wachten op een voorstelling in de Nieuwe Regentes. Een buurtgericht theaterhuis waar kunst- en cultuuruitingen door en voor de buurt plaatsvindt. En dat loopt uit in allerlei smaken. Muziek, poëzie, dans, theater en films. Wist je trouwens dat dit pand in het jaar 1920 diende als zwembad? Het was de grootste in Europa. Kijk maar eens goed. Want in de architectuur kun je het gewoon nog terugvinden. De originele zwembadvloer bijvoorbeeld. Maar ook de balustrades en zelfs de kleedhokken.

De Nieuwe Regentes

Jouw digitale stadsgids

Den Haag verandert waar je bij staat. En er is genoeg leuk nieuws dat je niet wil missen. Zie je door de ontwikkelingen de stad niet meer? Kom je er zelf niet meer aan toe om het nieuws bij te houden? Of wil je simpelweg weten wat er deze week op de agenda staat? No worries. The Hague's Finest zet het graag in de schijnwerpers. Met altijd locals op nummer één.

Volg ons op Facebook en Instagram