Hoofd in de wolken bij Vilt aan Zee

23 februari 2021 | Door: Lune Visser

Wie aan wol denkt, denkt aan warme truien, of een gebreide sjaal van oma. Maar dat is niet alles wat je met een schapenvacht kan. Bij Anne van Vilt Aan Zee ging letterlijk een lampje branden: “Waarom zou je er geen verlichting mee maken?”

Anne aan het werk bij Vilt aan Zee

| Lotte van Uitert

“Niet het spannendste verhaal”, noemt Anne het zelf, maar het begon eigenlijk met een textielcursus bij het Koorenhuis. Samen met haar compagnon had ze een architectenbureau. Toen ze een opdracht voor een lamp kregen, besloten ze - geïnspireerd door de cursus - hier een keer ander materiaal voor te gebruiken: vilt. “Het is een stof waar je alles mee kan doen, en die eigenlijk nog beter tot zijn recht komt wanneer je er licht doorheen laat vallen.” Een nieuw product was geboren. En zo uiteindelijk ook haar winkel Vilt aan Zee, in de Boekhorststraat.

| Lotte van Uittert

Duurzaam voordeel

Dat het materiaal mooi is, is niet het enige voordeel. “Je knipt vilt niet van een lap, maar je plukt de hoeveelheid die je nodig hebt. Daarom kent vilt geen afval.” Dat plukken doet ze alleen van de beste schapenvacht. Zo moet het schaap een Europees paspoort op zak hebben én moet ‘ie het hoogste keurmerk aan z’n naam hebben hangen. Een precieze zoektocht, want elk schaap heeft een eigen vacht. “Elk haartje heeft zijn eigen kenmerken. De vacht bepaalt de wol, en de wol bepaalt uiteindelijk het vilt.”

| Lotte van Uitert

Met wol heb je nog geen lamp

Omdat de grondstof zelf nog gemaakt moet worden, is een lamp niet zomaar in elkaar gezet. “Vilten is een langzaam proces: alles gaat met de hand, je kan het niet zomaar versnellen.” Er zit dus veel aandacht en tijd in. “Daarom zal de IKEA ook niet snel met zo’n product komen, haha.”

Je plukt de hoeveelheid die je nodig hebt. Daarom kent vilt geen afval.

Maar zoals je bij de IKEA wenst dat je nooit aan zo’n bouwpakket begonnen was, kan je bij Anne juist al je wensen uitspreken: “Ik denk graag met je mee!” Verder is Anne’s collectie voornamelijk gebaseerd op witte wol: “Ik wil het vrij sober houden. Maar de lamp moet wel functioneel zijn, en warmte toevoegen. Daarom gebruik ik altijd ronde en organische vormen, wat het product juist ook interessant maakt voor strakke ruimtes.”

| Lotte van Uittert

Hulp van anderen én de buren

Word jij ook al zen van de gedachte aan witte wol en met je handen werken? Niet gek. “De relaxte sfeer en het ontspannende effect van het maakproces hebben een rustgevende werking. Dat is bijvoorbeeld ook fijn als je even niet zo lekker in je vel zit.” Daarom komen er soms studenten die even niet weten welke kant ze op moeten, of komen er mensen die via deze weg de Nederlandse taal willen leren. “En voor mij is het natuurlijk altijd gezellig en fijn om hulp te krijgen!”

Naast lampen maakt Anne ook wandpanelen: vlakke doeken, eveneens van vilt. “De houten frames die ik daarbij voor de achterkant gebruik, worden gemaakt door Willem, mijn buurman van Willems Werkplaats.” Anne zit overigens sowieso wel op haar plek in de Boekhorststraat, “We zwaaien wat af naar elkaar! Ik voel me hier echt op mijn plek.”

Drie redenen om Vilt aan Zee te bezoeken:

  • Als je klaar bent met het zelf in elkaar zetten van je ALÄNG, SKURUP of andere IKEA-lamp en je liever een hand- en op maat gemaakt product wil.
  • Als je even tot rust wil komen en je wil laten inspireren door een meer onbekend, organisch materiaal.
  • Als je geïnteresseerd bent in wat voor prachtige dingen er van een natuurlijke schapenjas gemaakt kunnen worden!

Vilt aan Zee
Boekhorststraat 159
2512 CP Den Haag
website
instagram