Nutstuin: groen hart van de binnenstad

26 september 2020 | Door: Elena Laming | Leestijd: 2 minuten

In de Nutstuin vind je alles waar een klein park aan moet voldoen. Er is gras waar je op languit op kunt liggen. Een vijver met waterlelies. Een lunchroom. Maar er hangt vooral een oase van rust. Klinkt als een plek aan de rand van de stad? Nee hoor. De Nutstuin vind je in het hart van Den Haag.

| Nutshuis

Verborgen plek

Niet geheel ontoevallig, hoort de tuin bij het Nutshuis, een verzamelgebouw waar tien organisaties zich vestigen. Een imposant gebouw, waar je van de buitenkant niet zal zien dat er een riante tuin achter verschuilt. Er zijn dan ook verschillende manieren om de tuin te betreden: ofwel het Nutshuis in en de trap naar beneden nemen óf linksaf slaan op de Jan Hendrikstraat. Daar vind je als je goed kijkt een doorgang naar de tuin. 

| Nutshuis
| Nutshuis

Groen, groente, groeiend

Een ding beloven we: de Nutstuin zal je verrassen. Niet alleen door de omvang. De tuin inclusief de faciliteiten kort gezegd uniek, zo midden in een stad. De tuin wordt omringd door hotels, kantoren en een parkeergarage. Het gevoel van de stad zal je dus niet ontgaan. Maar in de tuin vind je vrijwel alleen maar groen. Noten- en fruitbomen. Overdekte banken waar je in de schaduw kan zitten. Een vijver met lelies. Het is dan ook een speeltuin voor stads beestjes. Precies zoals de Nutstuin het graag ziet. 

In de hoek van de tuin vind je een glazen kas. Druiventrossen, kruidenplantjes, het hoeft maar op groente of fruit te lijken en het verdient een plek in de volle zon. Aan de andere kant, staat iets compleet contrasterend. Een enorme parkeergarage. Je zou denken dat dit het gevoel van ‘groen’ zou breken, maar niets is minder waar. De garage is gecamoufleerd door gigantische klimop planten. En laat je juist extra beseffen dat deze verborgen tuin midden in de stad staat. 

| Nutshuis
Een tank met 40.000 liter water van de daken om de hangende tuin te bevoorraden

Duurzaamheid

Dat staat voorop. Zo staat er op die parkeergarage en de kas zonnepanelen. Maar ook het water in de Nutstuin wordt nuttig besteed. Zo schrijft de Nutstuin: ''In de kelder onder het naastgelegen Ibis Hotel bevindt zich een tank waar wel 40.000 liter in kan. Dit water komt van de daken van de omliggende gebouwen en wordt gebruikt om de hangende tuin te bevoorraden.''

Een tas vol snacks en drankjes hoef je in ieder geval niet mee te nemen. In het Nutshuis zit namelijk Juni Café. Een fijne lunchroom die bij lokale en kleine ondernemers in koopt en het liefst met zo min mogelijk wegwerpproducten werkt. Zij serveren huisgemaakte taarten tot een saladebar met seizoensgroenten. Met koffie of een bio wijn.

| Nutshuis

Buitenbioscoop

Het Nutshuis organiseert regelmatig evenementen in de tuin. Zo kun je er jaarlijks terecht voor buitenbioscoop tijdens het Open Air Festival. Precies zoals je hoopt dat het eruit ziet: met een heleboel zitzakken en warm gele lampjes.

| Nutshuis

De Nutstuin is voor iedereen. En de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van het centrum, zonder de stad te verlaten. En vergeet niet een complimentje achter te laten aan Weverling, die de tuin hebben aangelegd én onderhouden.
 

Nutstuin
Jan Hendrikstraat 6
2512 GL Den Haag
facebook
instagram