Emma's Hof: voor en door buurtbewoners

19 augustus 2020 | Door: Elena Laming | Leestijd: 2 minuten

In de Galileistraat, achter een metalen hek, verschuilt zich een groen wonder. Het is niet heel gek dat het grote publiek niets van deze locatie afweet. Het zit verstopt achter huizen. En dat is nou exact de charme van Emma’s Hof. Een oase aan rust achter een drukke winkelstraat. Welkom in de binnentuin van het Regentessekwartier.

Van bokschool tot binnentuin

We gaan even terug in de tijd. In 2007, tijdens een straatfeest, werd al gefantaseerd over een openbare tuin. De locatie was duidelijk: op de plek waar het leegstaande patronaatsgebouw staat. Dat grote pand heeft jaren gediend voor verschillende functies. Als patronaatsgebouw, een kantoor voor overheidsinstanties en jarenlang was het een boksschool (Kristalijn) waar kampioenen werden geboren. Inmiddels was het pand opgekocht en waren er bouwplannen voor 12 huizen op deze locatie. Na het verzamelen van handtekeningen, een goed gesprek met de toekomstige eigenaren én de laatste boksles in 2008 leek het erop dat die wel gewilde groene hof er toch echt kwam.

Tekst loopt door onder afbeelding

Net als een park

Inmiddels is de tuin een sprookje voor elke natuurliefhebber. Als je de door de grote stalen hekken op de Galileistraat bent gelopen is er een kleine gang die je leidt naar de tuin. Een ode aan de oude boksschool en boeken over planten en insecten hangen verspreid aan de muur. Met een beetje geluk vind je een baksel van buurtgenoten of heeft iemand neem-gratis-mee-spullen achtergelaten. Eenmaal in de tuin sta je versteld dat je deze ruimte en rust hebt kunnen vinden achter de Weimarstraat. Een grote bank betegeld met mozaïek steentjes. Holke’s kleine huisjes, haar houten kiosk voor koffie en thee. Een podium. Een pluktuin. Vlinders die langs je heen vliegen. De vrijwilligers zorgen ervoor dat alles er tip top eruit ziet.

Tekst loopt door onder afbeelding

Krachten bundelen

Als iets typerend is aan Emma’s Hof dan is het de allesoverheersende wij-gevoel. De tuin is voor en door buurtgenoten opgebouwd. En als je dat niet merkt aan de buurtbewoners die dagelijks de tuin onderhouden, dan merk je het wel aan de brainstorms en borrels. Emma’s Hof is van iedereen. Ze hebben het samen voor elkaar gebokst. Maar niemand hoefde de klappen op te vangen. 

Tip van ons! Maak een stop bij de locals in het Regentessekwartier! In ‘even een moment’ nemen we je een dag mee naar de wijk. We wijzen je de weg naar lokale ondernemingen: van de beste koffiespots tot de vintage winkels.

Emma's Hof
Galileïstraat 36
2561 TG Den Haag
website
facebook