Een oogst aan Haagse makers in The New Farm

15 april 2021

The New Farm is een bedrijfsverzamelpand, dat op het eerste oog lijkt als zo velen. Maar, hier wordt gewerkt aan een collectief hoger doel. Duurzaamheid, innovatie en stadslandbouw. De broedplek voor Haagse makers, met slimme oplossingen.

| The New Farm

Neem een duik in de collectie van The Hague’s Finest, en er valt een ding op. Veel zijn buren. En zitten gevestigd op de Televisiestraat. En (jawel!) ze zijn allemaal bezig met een eigen product die de wereld, en het Haagse, vooruit helpt. Dit zijn de makers. 

Roast Factory

| Roast Factory

Stefan, het gezicht achter Roast Factory, heeft als missie om Den Haag van de de allerlekkerste koffie te voorzien. Door zelf de keurmeester te zijn. Met zakken vol enthousiasme reist hij de wereld rond op zoek naar de perfecte boon, die door uitzonderlijke mensen wordt onderhouden en geplukt. Want dat vindt hij het allerbelangrijkste. Eerlijke koffie voor elke schakel. Kwaliteit is dus zijn tweede naam. En omdat hij graag zijn naam eer doet, richt hij zich vooral op Den Haag. Daardoor kan hij al zijn klanten de aandacht geven die zij verdienen. Net als bij de boeren, duizenden kilometers verder op. 

Panash

Ashwien en Reena zijn broer en zus. En pannenkoeken liefhebbers. Ze zagen dat de industrie achterbleef. Want pannenkoeken hebben veel meer te brengen dan enkel poedersuiker en stroop. Ze geloofden erin dat het niet zo’n caloriebom hoeft te zijn. Maar ook plantaardig kan. Zonder toegevoegde suikers. Rijk aan vezels. En geheel biologisch. Een volwaardige maaltijd, maar dan zonder schuldgevoel. En smaken die je niet in je mix van de giganten tegenkomt. Gember en kardemon. En citroengras en mango. Allemaal op basis van volkoren kleine spelt. Een oertarwe, dat ook bekend staat als eenkoorn. 

Eiber Bier

| Louise Boonstoppel

Makers Jasper en Louise brouwen Eiber bier. Louise begreep eerst nog niet zo veel van Jasper zijn droom. Een Haagse bier op de markt zetten mét brouwerij. Inmiddels heeft Jasper Louise besmet met de obsessie van bier. En staan ze samen aan het roer van de ketel. Smaakvolle bieren, zonder te veel poespas. Basisbieren, noemen ze het zelf. Met altijd altijd een knipoog naar de stad. 

Haagse Zwam

| Haagse Zwam

In Rotterdam zag Annelies dat knappe koppen op het idee waren gekomen om oesterzwammen te kweken op koffiedik. Ze ging zelf aan de slag, en zag met haar eigen ogen dat het daadwerkelijk lukte. De liefde voor paddenstoelen was geboren. En daarbij ook de Haagse Zwam. Inmiddels versterkt zo’n vijf tot acht man haar met haar passie: koffiedik redden en gebruiken voor zwammen. In de vorm van een emmer, tapenade of bitterballen.  Ze zet restmateriaal in voor een circulaire wereld. Die tegelijkertijd ook nog eens smaakvol is. Oh, en ze verbouwt ook nog eens microgroenten. 

Yespers

Joost en Stefan geloven niet in afval. Zeggen ze. Het is een gevolg van slecht afgestemde productie op de vraag. Zeggen ze. En bewijzen ze. Want bij Yespers heten ze elke fruit met of zonder oneffenheden welkom. Rechte banaan? Appel met een moedervlek? Zie je niks van terug als je het pureert. En, het meeste van de handelingen worden lokaal gedaan. Niet ver van de boom. En zorgt voor meer werkgelegenheid op plekken waar ze het goed kunnen gebruiken. Die ze vervolgens ook nog eens eerlijk kunnen betalen.

Winkel voor Haagse makers

Al deze makers worden vertegenwoordigd bij The Hague's Finest. Een label voor Haagse makers. De genieën, kunstenaars en experts uit de stad. Strak gecentreerd in de schappen. Omringd door alle grote ketens stoppen ze een stukje Den Haag terug in de binnenstad. Zie het als een warenhuis. De VVV-zoals-je-’m-hoopte. Kom naar de winkel op Gravenstraat 1, of bestel je in de webshop!

The New Farm
Televisiestraat 2
2525 KD Den Haag