Van Haagse boom naar handgemaakte borrelplank

16 december 2021 | Door: Lune Visser

Handgemaakte borrelplanken. Lijken letterlijk en figuurlijk wel uit hout gesneden. Bij The Hague’s Finest willen we niet alleen producten van makers in onze collectie opnemen, maar is het ook ons doel om op aanvraag onze eigen collectie te bouwen. Als start van dit project, vroegen we verschillende houtbewerkers uit de stad een borrelplank te maken. Iets met een goed begin, maar zeker geen half werk. Precies op tijd af voor de vrijdagmiddagborrel!

Het Meisje met de Zaag maakt haar borrelplanken van Haags hout

Makers achter de plank

Hoe de planken dan gemaakt worden? Daar zijn de makers helemaal vrij in. Met ieder hun eigen ambacht, hout, maakproces en visie creëren ze een eigen product. En ook een uniek product, want elk stuk hout is anders, en wordt met de hand bewerkt. Zo is elke borrelplank een limited edition. Sla je dus nooit de plank mee mis.

Willems Werkplaats

Oorspronkelijk festivalproducent, nu heeft hij zijn eigen werkplaats in de Boekhorststraat. Gespecialiseerd in massief eiken meubels, was de opdracht voor een borrelplank wel even wat anders voor Willem. “Je wil iets maken dat mooi, simpel en functioneel is. Ik dacht eerst aan een plank met een handvat, of in een leuke vorm. Uiteindelijk ben ik geïnspireerd door een picknickbank die ik gemaakt had. Die had ik speciale randen gegeven, zodat hij minder hard eruit zag. Dat resultaat vond ik zo tof, dat ik het ook bij de planken heb toegepast. Die hebben nu bijna de vorm van een geslepen diamant.”

Willem aan het werk(plaats)

Smaakt het lekkerst met rechte nerven

Gemaakt van eikenhout, worden de kleinere planken uit één stuk gehaald, en de grote plank uit meerdere delen die aan elkaar worden gelijmd. En dan niet de stukken met van die ronde noesten, maar Willem let er juist op dat nerven recht lopen, met misschien een lichte glooiing. En wat ‘ie er het liefst op heeft? “Ik zou er een lekker stukje kaas op serveren. Hebben jullie dat al te koop?”

Voor Willem draait het allemaal om detail. Iets moet strak en simpel zijn, en helemaal kloppen

Willems Werkplaats bevindt zich in de Boekhorststraat

Ook zijn eigen werkbanken heeft Willem zelf gemaakt

Het Meisje met de Zaag

Uit de container, van bij het grofvuil, van oude meubels of van mensen die het aan haar doneren. Judith, ofwel het Meisje met de Zaag, werkt met hout dat lokaal, gered of gerecycled is. In haar basis aan de Maakhaven maakt ze allerlei producten, maar het liefst tafels, al weet ze niet precies waarom. Ook borrelplanken liggen in haar straatje: “Die heb ik al wel eens eerder gemaakt. Ik gebruik er Haags hout voor, dus van bomen uit de stad die gekapt moesten worden. Daar worden lange planken van gemaakt, die vervolgens twee jaar aan de lucht, of fabrieksmatig gedroogd worden. Daarna kan ik er mee aan de slag.”

En die zaag kan ook elektrisch zijn

Liever een zaag dan een pollepel

Wat er dan mee gebeurt? “Ik maak ze de goede dikte, schuur ze heel goed en daarna smeer ik ze in met druivenpitolie. Dat zorgt ervoor dat als je er straks vis of uien op snijdt, dat die geur er niet in trekt. En de olie is geschikt voor consumptie, dat is natuurlijk ook belangrijk.” Zelf gebruikt Judith ‘m ook liever als borrelplank. “Ik vind koken wel oké, maar ik ben niet een onwijze keukenprinses. Duidelijk het meisje met de zaag dus, en niet het meisje met de pollepel.”

Het handwerk maakt dat elke plank uniek is

Met een handbrandstempel wordt het logo op de plank gedrukt

Judith maakt nog veel meer dan alleen borrelplanken!

Willems Werkplaats
Boekhorststraat 120
2512 CT Den Haag
facebook
instagram

Het Meisje met de Zaag
website
facebook
instagram