Even een moment: Zeeheldenkwartier

15 juni 2020 | Door: Elena Laming

In 'even een moment' nemen we je een dag mee naar een specifieke plek in de stad. Om je de wegwijs te maken. Of te inspireren. Met de grote vraag: hoe zou een dag enkel op die plek eruit komen te zien? Naar welke interessante plekken kun je gaan om met een zak vol voldoening naar huis te keren? We stellen je graag voor aan de lokale en duurzame ondernemingen. En de plekken waar je aan drukte kan ontsnappen, of juist kunt opzoeken. Allemaal op die ene locatie. Deze keer: het Zeeheldenkwartier.

11:00 

Begin de dag met een lach. En trakteer jezelf op een bakkie. Plenty weet wel raad met die lach. Op de Piet Heinstraat vind je de plantaardige lunchroom. Vegan koffie met keuze uit melk waar geen koe aan te pas is gekomen. Of ga je toch voor een espresso? Goed. Lekker. Maar bij de voordeur viel je iets anders op. Die baksel voor het raam. Ze schreeuwen je naam. Focaccia's, brownies en croissants. Allemaal uit de keuken van eigenaar en chef Vivian. Eén voor onderweg meenemen?

Plenty

11:30 

De volgende stop is niet zo ver. Kleding kopen zonder schuldgevoel. Op de Zoutmanstraat vind je BijPriester. Grote paspoppen staren je aan en jij staart naar de kleding die ze aanhebben. Dat kom je nou nooit tegen in de winkels. Zal het duur zijn? Eenmaal binnen valt alles op zijn plek. Letters die het woord kledingbibliotheek vorm. Die kleurrijke vintage kleding kun je huren! Elke maand een nieuw item. Zonder de schade aan de wereld. Je maakt gebruik van de kleding die al een tijd bestaat. Zelfs designer items vind je hier tussen de rekken. Opzoek naar een duurzame outfit voor kids? Voor vintage babykleding hoef je niet ver te reizen. De gemiddelde snelloper is binnen vijf minuten van A naar B. Achtung! Baby is een tweedehands kinderwinkel voor merkkleding. Hoe ze op het idee zijn gekomen? Kinderen groieen al kool. En in de tijd dat jij met je ogen knippert, passen ze een outfit niet meer. Zonde om die na afloop te laten verstoffen achterin de kast. Daarom zamelen Haagse ouders kindermerkkleding in bij Maryke en Ginny. Waar het een plekje krijgt in hun kleurrijke winkel. En ook leuk: naast tweedehands items verkopen zij ook handgemaakte speelgoed en accessoires.

BijPriester

13:00

Begint je maag al te rammelen? Het is inmiddels lunchtijd. Voor een guilty pleasure kun je terecht bij de Turkse bakker om de hoek.  Bij Bakkerij Maxima zijn alle ingrediënten vers, de zaak is brandschoon en - ook niet geheel onbelangrijk- het ligt binnen een handomdraai voor je neus. De keuze is reuze: zoete lekkernijen als baklava tot broodjes kebab. Met extra veel knoflooksaus alsjeblieft. Iets verderop in de straat is er nog een baklava-kenner: Hummus. Een uitstekende plek voor een uitgebreide lunch. Met hun Midden-Oosterse keuken overtuigen ze je om nooit meer hummus uit een bakje te kopen. Ze serveren hier smaakcombinaties die je niet zo vaak tegenkomt. Gefrituurde bloemkool met granaatappelpitten en een gegrilde aubergine die smelt op je tong. Beide perfect take away-materiaal. Om bijvoorbeeld op te eten bij de volgende stop.

In de Tasmanstraat - sla rechtsaf bij Johns en Junes - bevindt zich de Zeeheldentuin. Voor en door Hagenezen opgezet. De ultieme plek om even te ontsnappen aan de drukte. En met je bol in de zon te zitten. Fijn, dat die plek zo toegankelijk is. 

Hummus

14:00 

Voldaan en wel kunnen we verder naar de volgende zaak. Yogisha is een sportwinkel voor - de naam zegt het al - yoga. Waar het ervaren personeel je kunt helpen bij een perfecte outfit voor alle Yin of Yang-momenten. Op de hoek van Laan van Meerdervoort kun je trouwens meteen terecht voor zo'n sport- of meditatiesessie. Balanzs geeft les in alle soorten yoga die je kunt bedenken. Van Sunday Evening sessies tot een Hot Yoga les waar de ruimte 38 graden wordt. Probeer het eens!

Kelly's Expat Shopping

16:00 

Over tot de orde van de dag. Iets dat wekelijks moet gebeuren. Of dagelijks. Boodschappen kopen. Supermarkt Mikros bewijst dat bijna alles wat je dagelijks nodig hebt lokaal te vinden is. In een lokale supermarkt met lokale producten. Voor de deur staat een bord met het loksignaal: 'Fresh local beer' al op je te wachten. Dat is het teken: het zit wel goed hier. Het bord is omringt met groene rakkers: kruiden- en exotische planten. Je vraagt jezelf af: heb ik er nog een nodig? Misschien eerst de winkel in. Het is zo'n supermarkt waar je alles kunt vinden. Vers brood, kruidige olijven en alle doordeweekse benodigdheden.  Eigenaar Fatih en zijn familie breiden het assortiment steeds verder uit. Een goed voorbeeld van support your locals.

Als je opzoek bent naar iets wat niet-zo-typisch-Haags is, dan hoef je enkel over te steken. Kelly's Expat Shopping is een Engels Amerikaanse winkel. Je kunt hier alle ingrediënten voor een fully roast dinner scoren of je verbazen over het Amerikaanse snoepgoed. Hier rondneuzen is al een activiteit op zich.

Mikros

18:00 

Is het al etenstijd? Gelukkig kun je blijven waar je bent. De Piet Heinstraat en de Prins Hendrikstraat is een walhalla voor take away. Neem de Vegetarische Toko, waar Max en zijn moeder Ina je laten zien dat plantaardig eten net zo goed smaakt als de real deal. Of de Sushimeisjes: verse sushi in een traditioneel of hedendaags jasje. Lekker om op het Prins Hendrikplein te eten of om te bewaren voor thuis.

19:30 

De dag is voldaan. Maar wil je nog een beetje cultuur meepikken? Dan kun je nog een bezoek nemen aan Goedman Lijstenmarkers. Of naar binnen gluren. Een team van enthousiaste medewerkers steken hun hart en ziel in het maken van perfecte houten lijsten voor jouw kiekje of kunststuk. En de materialen die ze daarvoor gebruiken is van Nederlandse en duurzame bodem. Je krijgt meteen zin om van je huis een museum te maken. Naast hun eigen werk geven ze ook ruimte aan artiesten, om een mini expositie in de winkel te houden. Wat je nu op de muur ziet hangen? Het werk van Kathryn Ann Jankowski!

De dag is voorbij. Maar je kunt nog langer blijven als je wil. Nog even de kroeg in of slapen in een van de hotels? Struinend, sprintend of in een chill slakkengangetje... It's up to you!

Goedman Lijstenmarkers

Jouw digitale stadsgids

Den Haag verandert waar je bij staat. En er is genoeg leuk nieuws dat je niet wil missen. Zie je door de ontwikkelingen de stad niet meer? Kom je er zelf niet meer aan toe om het nieuws bij te houden? Of wil je simpelweg weten wat er deze week op de agenda staat? No worries. Den Haag To Go zet het graag in de schijnwerpers. Met altijd locals op nummer één.

Volg ons op Facebook en Instagram