Lucky Shot: Sarah Prins

1 juli 2021 | Door: Lune Visser

Een kijkje in iemands leven. Met een camera sturen we Hagenaars op pad om foto’s te maken van de plekken waar zij blij van worden. Maar niet met zomaar een camera. Een analoge wegwerpcamera, om precies te zijn. Met slechts één poging om een moment te vereeuwigen, en zonder te zien of de foto gelukt is. Dit is de reportage van fotograaf Sarah.

Dit is Sarah. O, wacht.

Dit is Sarah helemaal. Sarah van der Toorn-Prins dan eigenlijk. Of Misses Prins, zoals haar artiestennaam luidt. Sarah is mede-eigenaar van Pluk, en is fotograaf. En moeder. Daarom heeft ze ervoor gekozen om voor deze Lucky Shot foto’s te maken die laten zien hoe haar dagelijkse leven met haar kind eruitziet. “Dat is eigenlijk het enige waar ik nooit foto’s van maak. Daarom wilde ik nu laten zien hoe ik een dag met hem doorbreng, op mijn favoriete Haagse plekken.”

Toeval bestaat niet

Sarah ontdekte fotografie toen ze begon met het bijhouden van de social media voor Pluk. Dat liep wel goed, en ze schafte er een betere camera voor aan. “Toen werd ik opeens voor meer zaken in Den Haag gevraagd, en ging het fotografeerballetje rollen. Ik had zelf nooit gedacht dat ik hier een bedrijf van kon maken.” Wat Sarahs stijl typeert, is het ‘niet-geposeerde’. Dus niet dat iedereen de camera in kijkt en lacht, maar “juist dat net iedereen een andere kant op kijkt, alsof ze niet zien dat de foto gemaakt wordt. Ik noem dat de tussenin-foto’s. Ik hou van echtheid, het niet-gemaakte. Dat zijn de beelden die ik graag wil laten zien.”

Hoe het dan met de wegwerpcamera was? “Juist heel leuk. Ik schiet zelf ook graag analoog, en ik hoop dat het nog meer terugkomt dan dat het al doet. Analoog leent zich heel goed voor foto’s met lijnen en patronen erin. Dat zijn beelden die ik vaak tegenkom als ik door de stad loop, maar nooit vastleg omdat ik dan m’n camera niet bij me heb. Of alleen mijn digitale camera, maar daarmee wordt zo’n foto niet interessant. Nu ik deze wegwerpcamera bij me had, kon ik eindelijk alles vastleggen met een snelle klik. Ideaal eigenlijk!”

Brede lucht

“De eerste foto die maakte, was richting Kijkduin. Ik was daar om een reportage te schieten van een nieuwe baby, en ik vond de lucht zo mooi breed. Dat zie je niet meer zo vaak, omdat heel Den Haag wordt volgebouwd. Mijn favoriete brede-lucht plek was als je naar La Cantina fietst, maar ook daar staan nu helaas flats. Maar hier zag ik het dus weer! De bomen waren ook heel mooi, maar die staan er niet zo goed op. Ach, was ook de eerste foto hè…”

"Zo'n wegwerpcamera meenemen, dat moet ik eigenlijk vaker doen!"

Altijd een verademing

"Ik vind het heel vervelend als foto's scheef zijn. Normaal trek ik de horizon recht in de nabewerking, maar nu kon dat natuurlijk niet. Ik heb er daarom tijdens het fotograferen extra op gelet, en deze is er gelukkig nog wel oké uitgekomen..."

"Waarom foto's met lijnen interessanter zijn met een analoge camera dan met een digitale? Ik heb geen idee, daar kan ik je geen technisch antwoord op geven. Het is meer dat ik het denk, en zie. Het is gewoon mooi."

"Naar beelden ben ik niet op zoek, ik kom ze tegen in het voorbijgaan"

"Dit soort foto's vind ik mega leuk, maar helaas verkoopt het niet echt. Ik heb er vertrouwen in dat dat nog komt, ik moet alleen nog even ontdekken hoe!"

"Golfplaten zijn altijd goed"

“Deze foto’s zijn allemaal op de Verademing gemaakt. Daar komen we altijd samen om te spelen. Al ben ik stiekem de hele tijd om me heen aan het kijken, er zijn zoveel mooie beelden. Dat uitzicht met de elektriciteitsfabriek, de lijnen, de golfplaten. Ik geniet heel erg van de structuren die je daar kan vinden.”

Achter de gordijnen

"Goed kijken! Ik hoopte dat de oma niet te herkenbaar zou zijn, en dat is gelukt..."

“Dit vind ik misschien wel de leukste foto. Ik ben altijd blij als Kobus ergens blijft staan, want dan kan ik ook even blijven kijken. Ik vind het prachtig, van die vrouwtjes die daar dan gewoon zitten, met van die lullige gordijntjes en troep in het raam. Dat is voor mij echt Den Haag. Zo’n mooi doorkijkje, maar het heeft ook echt iets schattigs.”

In vuur en vlam

“Deze foto is misschien even moeilijk plaatsen, maar het is dat pand op de Beeklaan dat in brand heeft gestaan. Het is een heel groot hoekpand, maar het is nu helemaal rot. Hartstikke zonde. Het ziet eruit als een soort verbrande gevangenis. Ik ben zo benieuwd wat er ooit nog in gaat komen, want het zou echt iets tofs kunnen worden!”

Optie B moet je zeker open houden

"Optie B, een vrije plek met een vrij gevoel"

"De dab! Met een echt Haags shirt aan"

"Op de instagram van Loods Komeet zie je deze muurschildering ook!"

"Deze is dus wel helemaal scheef, heel vervelend"

"Broedplaatsen voor makers en evenementen, plekken waar alles en van alles kan. Dat miste ik hier nog een beetje, maar het begint nu op te komen"

Letterlijk een vrij gevoel?

"Een oude zonnebank. Ja, waarom ook niet?"

"Een bankje op de skatebaan. Hier ben ik ook heel blij met hoe de lijnen lopen"

"Nog een selfie in de spiegel proberen te maken! Beetje vaag met die flits"

Niet in de wasbak plassen dus

"Doorkijkje, met rasters. Herken je al een patroon?"

“Dit was bij Optie B. Ik hou heel erg van dit soort plekken waar alles nog niet zo strak en georganiseerd is, maar waar wel heel veel leuke dingen gebeuren. Hiernaast zit Loods Komeet, dat begint ook op te komen. Het zijn plekken met potentie, die je sowieso in de gaten moet houden. En deze dag stond er toevallig een trampoline, dat kwam voor de foto’s dan ook weer leuk uit.”

Carpe diem en Pluk Den Haag

"Drie jaar geleden begon ik pas met fotograferen. Nu verdeel ik mijn tijd bij Pluk en mijn tijd achter de camera 50/50. Zo snel kan het gaan!"

"Bij Pluk vergeet je dat je in de stad zit"

“En ja, toen heb ik toch ook nog maar wat foto’s bij Pluk gemaakt. Het was zonde om het er niet op te zetten, want het is gewoon zo mooi daar. Het is een alles-in-één plek, met een lunchroom, een kinderboerderij, een grote moestuin waar mensen hun eigen dingen kunnen plukken en waar wij dan weer mee koken in onze keuken, en een fruittuin waar kinderen in het seizoen fruit kunnen plukken. Ook werken we samen met Reakt, een onderdeel van Parnassia. We begeleiden de dagbesteding van mensen uit de psychiatrie en verslaving. Pluk zit een beetje verstopt, maar als je er eenmaal bent, vraag je je af waarom je er nooit eerder naartoe bent gegaan. Het is heel gezellig, en heel erg groen!”

Een panda in de natuur

“De laatste foto is van het interieur van mijn trouwe Fiat Panda. Ik had alleen gehoopt dat die I Love Hardcore sticker er duidelijker op stond, met een weerspiegeling in de ruit. Maar daar blijkt de digitale camera dan toch weer beter voor. Hoe dan ook, dit was echt een opdracht naar m’n hart.”

De volgende Lucky Shot

Den Haag To Go gaat over locals. Van lokale ondernemingen tot evenementen. Je hoeft maar 'Haags' te zeggen en onze oren zijn gespitst. Niet meer dan logisch dus, dat we de foto's hebben ontwikkeld bij HAFO op de Wagenstraat. Een plek waar op ouderwetse en ambachtelijke wijze te werk wordt gegaan. 

Enthoustiast geworden van de foto's van Sarah? Denk op Instagram of Facebook mee wie de volgende Lucky Shots mag schieten!