Lucky Shot: Lotte van Uittert

30 juli 2021 | Door: Elena Laming

Een kijkje in iemands leven. Met een camera sturen we Hagenaars op pad om foto’s te maken van de plekken waar zij blij van worden. Maar niet met zomaar een camera. Een analoge wegwerpcamera, om precies te zijn. Met slechts één poging om een moment te vereeuwigen, en zonder te zien of de foto gelukt is, leveren ze de camera weer in. Dit is de reportage van fotograaf Lotte.

"Deze dag was ik bij de Naaierij om Roosmarijn en Isabel op de foto te zetten. Maar, voor deze foto waren de rollen omgedraaid, en mochten zij een portret van mij maken. Overigens ben ik wel vaker bij de Naaierij te vinden, om rond te neuzen of om kleding te ruilen."

Lotte van Uittert is fotografe. Ze is geboren in een klein dorpje in Brabant, en verhuisde naar het Haagse toen ze een studie in de richting van fotografie ging volgen op de Kunstacademie. “En sowieso leek Den Haag mij heel leuk”, vult ze aan. “Ik had er een bepaald gevoel bij dat me trok. Toen ik eenmaal hier op school zat, had ik het zo fijn. Misschien ook omdat Den Haag een beetje een dorp is, en ik toch gewoon een beetje een dorpsmeisje ben. Nu wil ik hier nooit meer weg. Of nou ja, voorlopig niet meer.” 

"Ik kan met fotografie bepaalde onderwerpen vergroten, of er juist op uitzoomen, en met die foto's kan ik weer andere mensen bevragen"

Overigens is Lotte niet geheel onbekend op Den Haag To Go, want op het social media account van de Boekhorststraat, waar we de redactie over voeren, pakt Lotte de fotografie op om de ondernemers uit de straat op beeld te zetten. 

Normaal gesproken gaat ze dus met flink wat high quality-apparatuur op pad. Maar dit keer kreeg ze een wegwerpcamera in handen. En die kwam haar bekend voor. “Wat grappig is, is dat ik eigenlijk met fotografie begonnen ben door een wegwerpcamera. Toen ik vroeger een keer op vakantie ging, kreeg ik er een mee. Ik vond het zo magisch dat je met fotografie momenten kunt vastleggen die in het dagelijks leven heel vanzelfsprekend en normaal lijken te zijn. Ik kan er bepaalde onderwerpen mee vergroten, of juist mee uitzoomen, en met die foto's kan ik weer andere mensen bevragen. Het leukste vind ik om passies van andere mensen in beeld te brengen. Ik heb het gevoel dat ik door fotografie heel veel mensen kan leren kennen, en hun verhaal probeer ik te vertalen in beeld.”

Thuis, bij restaurant Pan

“Pan is een heel leuk buurtrestaurant. Het is mijn standaard tip als iemand vraagt waar je lekker kunt eten.”

“Ze hebben een heel goede keuken, die geïnspireerd is op allerlei werelddelen, omdat de kok veel heeft gereisd.”

Ook Lottes kat is welkom bij Pan.

“Dit is restaurant Pan. Een heel leuk restaurant, het leukste van Bezuidenhout. Wij wonen er boven, met onze kat. We wisten nooit zo goed hoe hij naar beneden ging. De eigenaar van het restaurant stelde voor om een trappetje te bouwen van boven naar beneden. Maar we zijn er laatst achter gekomen dat hij via de luifel en het terras naar beneden gaat. ‘s Ochtends zit hij op deze manier te wachten tot hij naar binnen kan. Heel grappig.”

Wie kent de eigenaar van deze boekenwinkel?

De boekenwinkel op de 2e Louise de Colignystraat, in Bezuidenhout, van een onbekende eigenaar.

“Dit is een boekenwinkel bij mij in de buurt. En ik ben gek op boekenwinkels, eigenlijk boeken in het algemeen. Ik ben dan ook altijd op zoek naar de leukste boekenwinkels in Den Haag. Alleen, in de drie jaar dat ik hier nu woon is deze nog nooit open geweest. En ik wil zo graag naar binnen, want er is een kans dat dit dus de leukste boekenwinkel is. Ik heb er ooit een briefje naar binnen gedaan, maar nooit meer iets van gehoord. Dit is dus eigenlijk een oproep of iemand me kan helpen met het vinden van de eigenaar van deze winkel!”

Haagse Bos

“Ik kende het Haagse Bos eigenlijk niet voordat ik in Bezuidenhout ging wonen. Eerst dacht ik dat Den Haag ophoudt na het station, maar toen we hier naar toe verhuisden, kwam ik erachter dat Bezuidenhout een super fijne wijk is. Het is heel mooi, en je zit dicht bij het bos. Ik wandel dan ook heel graag door het park. Het is er altijd gezellig, er zijn meestal wel mensen aan het barbecueën, een verjaardag aan het vieren, of aan het sporten.”

Het strand

Het Puntje is wat mij betreft de fijnste strandtent. Dit is een plek waar je nog lekker met je voeten in het zand kan zitten en super goed kunt eten.”

De bunkers op Scheveningen.

“Net voor ik deze foto maakte, liep er een wilde vos lang. Ook echt een heel grote. Dat was even een realisatiemoment dat er in de duinen ook gewoon wilde dieren rondlopen.”

“Ik probeer vaak humor terug te laten komen in mijn fotografie, deze foto is daar een voorbeeld van. Dit was een vrouw die met haar gezicht net boven haar strandbedje uitkwam. Het zag er heel grappig uit, vooral omdat het er waarschijnlijk vanaf de andere kant heel normaal uitziet.”

De Pier

“Ik was hier om met een studiogenoot een serie te maken over De Pier.  Alleen ja, die Pier. Toen ik er was, wilde ik er eigenlijk meer foto’s van maken, maar tegelijkertijd wil ik er ook niemand naartoe sturen. Want het is zo’n rare plek. Ik weet niet, die vibe daar is zo verlaten. En er zijn alleen maar toeristen, ik heb niet het idee dat er een Hagenaar is die daar heen gaat. Het zag er allemaal zo vervallen uit. En er ligt overal troep bij die restaurants, of het is afgezet met lint. Wat dan nog wel leuk is aan de foto, is dat je heel erg de sporen van de mensen ziet, met al die propjes en vingervlekken op het raam.”

Antiekmarkt op de Lange Voorhout

“Dit vind ik zo’n grappig contrast. Op de Lange Voorhout staat er een heel statig beeld, helemaal mooi te wezen, en dan zetten ze er er zo’n Dixi naast.”


 

“Op deze antiekmarkt kom ik altijd voor de boeken. Het antiek is eigenlijk een leuke bijkomstigheid, want het is vrij duur. Marktjes in het algemeen vind ik altijd heel gezellig, ik vind het heel leuk om te zien hoe mensen zo gepassioneerd hun spullen verkopen.”

Vakantie aan de Waterkant

“De Waterkant heb ik nog niet zo heel lang geleden ontdekt. Maar ik vind het wel een heel bijzonder plekje. Het voelt daar bijna alsof je niet meer in Den Haag bent, maar alsof je op vakantie bent. De wijk eromheen is ook heel leuk om doorheen te fietsen. Dan is de Waterkant een soort cadeautje aan het einde van de rit.”

Bij kunstenaars in huis kijken

“Dit is Julie de Ruijter. Momenteel ben ik bezig met een serie waarin ik foto’s maak bij kunstenaars thuis. Ik ben begon met deze serie omdat er altijd veel vragen over iemands werk zijn. Bijvoorbeeld hoe iemand tot een bepaald werk is gekomen. Toen dacht ik: het is super interessant om daar over in gesprek te gaan met die kunstenaars. Maar, als ik nou ook nog eens het huis in plaats van de studio fotografeer, dan kan de kijker zelf zien hoe iemand denkt. Want ik geloof er echt in dat je interieur een stuk van je persoonlijkheid laat zien.” 

Weimarstraat

“De Weimarstraat is heel leuk, want er zitten altijd wel mensen op straat die met de schoenen uit aan het genieten zijn. Je ziet hier ook echt weer het dorpse terugkomen, waar ik het net over had. Dat heb je in de Boekhorststraat ook; mensen die elkaar heel makkelijk aanspreken, en lekker met een tafeltje buiten gaan kaarten. Dat vind ik heel dorps, en daar kan ik heel erg van genieten.”

Op pad met de Levende Galerie

“Toevallig had zij deze dag een schaal die door de kleuren zo typisch Haags is”

“Met Rachell van De Levendige Galerie deel ik een studio, zij is interieurstyliste en vintage collector. Wij gaan samen eigenlijk altijd met haar vondsten op pad om foto’s te maken. Voor deze foto’s zoek ik naar vormen in de stad, die aansluiten op de vormen van de objecten. Dat is heel leuk, want je kijkt op een heel andere manier naar Den Haag.”

Out and About bij Nest

Kunstenaar Tobias Lengkeek naast zijn werk, op het grasveld voor Nest.

Binnen bij Nest op De Constant Rebecqueplein

“Iedere week mocht ik foto’s maken voor Nests Out and About project. Dat is een project waar kunstenaars het proces van hun werk buiten mochten laten zien. Elke vrijdag wist ik voordat ik aankwam nog helemaal niet welke kunstenaar ik ging ontmoeten, en wat hun werk is. Dat was heel leuk om te doen, want over het algemeen heb ik heel fijne gesprekken met de kunstenaars gehad.”


“Je wilt natuurlijk het werk van die kunstenaars goed in beeld brengen, dus je wilt zo’n klus voor hen heel goed doen. Maar tegelijkertijd lever ik altijd genoeg beelden aan, die vanuit verschillende hoeken zijn geschoten. Het leukste is dan dat die kunstenaars zijn of haar werk opeens vanuit het perspectief van een bezoeker kan zien. En dat levert weer nieuwe inzichten op."

De volgende Lucky Shot

Den Haag To Go gaat over locals. Van lokale ondernemingen tot evenementen. Je hoeft maar 'Haags' te zeggen en onze oren zijn gespitst. Niet meer dan logisch dus, dat we de foto's hebben ontwikkeld bij HAFO op de Wagenstraat. Een plek waar op ouderwetse en ambachtelijke wijze te werk wordt gegaan. 

Enthousiast geworden van de foto's van Lotte? Denk op Instagram of Facebook mee wie de volgende Lucky Shots mag schieten!