Laag hangend fruit: de biologische oogst van Pluk

16 september 2020 | Door: Elena Laming

Wie zegt dat je de stad uit moet om in boerderij sferen te komen? Pluk Den Haag ligt verstopt in het recreatiegebied Madestein. En biedt alles wat je op het platteland ook zou tegenkomen. Een boerderij vol dieren, een tuin met alle soorten groenten en fruit, een kleine winkel waar het oogst van het land te koop is én een heleboel ruimte om vegetarisch te lunchen.

Pluks pluktuin

Pluk laat kinderen al jong kennis maken met de natuur. Het gebied van 5 hectare is omringd met bijzondere bomen, planten en natuurgebieden. Maar ook nemen ze hen mee in het proces van oogsten. In hun eigen moestuin verbouwen ze bijna alle soorten groenten en fruit. Ja echt, rabarber, snijbiet, venkel, pepers, prei en de lijst gaat maar door. Een perfecte plek om een kind te laten zien waar voedsel vandaan komt. En te leren dat als je ergens liefde in steekt, je er iets moois voor terug krijgt.

Op het menu: huisgemaakt

Het resultaat van die moestuin kun je proeven in de lunchroom. Waar de geheel biologische en vegetarische gerechten en dranken worden geserveerd. Een jam uit eigen keuken tot baksels zoals dadel- en carrotcake. Mocht je geen tijd hebben om te blijven zitten, dan kun je ook nog de ingrediënten in de winkel halen. Ingemaakte zoetzuur, potjes chutney, limonade siroop zonder onnodig suiker. Verpakt in gerecyclede materialen. Maar je kunt er trouwens ook terecht voor verzorgingsmaterialen. Ook helemaal puur natuur. Duh.

Plukteam

Op de boerderij is er genoeg ruimte voor de konijnen, geiten, varkens en meer, die je een aai op de bol mag geven. Je vraagt je misschien af: wie onderhoudt al die plekken? Het team van Pluk is een mix uit vrijwilligers, een vast team en deelnemers die het werk als dagbesteding doen. Die daar alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Afhankelijk van hun talenten gaan zij aan de slag op de plek waar zij het beste passen.

Naast de faciliteiten is er bovenal heel veel ruimte om rond te rennen, natuur te ontdekken en even helemaal weg te zijn van de stad, terwijl je ‘m nooit hebt verlaten. 

Pluk Den Haag
Loosduinse Hoofdstraat 1184A
2552 AV Den Haag
facebook
instagram