Sunny Side Up: Een vruchtbare tuin voor de buurt

15 april 2021 | Door: Lune Visser

Een zelfvoorzienende voortuin. Waar iedereen de vruchten van mag plukken. Eetbare buurttuin de Groene Zon in het Valkenboskwartier is er zo een. Een betekenisloos stuk groen werd omgetoverd tot een plek voor ontmoeting, en educatie. We spraken de initiatiefnemer!

Gwénaël in de tuin

| Bart Maat

Het begon allemaal op een zaterdagavond op de bank. Een documentaire over publieke eetbare tuinen in Los Angeles was voor initiatiefnemer Gwénaël Hugon een ware eye-opener. Op zijn opmerking ‘Dat wil ik hier ook!’ antwoordde zijn vriendin ‘Dan proberen we dat toch!’ The rest is history. Hij vertelt: “Op de hoek van de Copernicuslaan en de Fahrenheitstraat was een betekenisloos stukje groen, met planten die niet tegen hitte kunnen en allemaal waren gestorven. Dat is zonde, en niet alleen van het aanblik. Planten hebben een sociaal, educatief en therapeutisch aspect, dat de buurt kan laten samen komen. Met dit project willen we dat extra aandacht geven.”

Tegels ruilen voor planten

Een peiling bij de buurtbewoners, een overleg met de gemeente en een paar schetsen later, kwam de droom van een eetbare tuin al dichterbij. Uiteindelijk werd afgelopen winter de basis aangelegd: een tuin in de vorm van een halve zon, met een poort van wilgentakken in het midden. Nu de lente is begonnen, is het tijd om te gaan zaaien. Een zetje in de rug van operatie Steenbreek zorgt binnenkort voor een planten-boost. “Veel buurtbewoners willen bijdragen aan de vergroening van de wijk. Samen hebben we drie kubieke meter aan tegels ingeleverd, waar we in ruil planten voor terug zullen krijgen. Zo hebben we een heleboel om in de tuin te stoppen.”

Bijna alle vruchten plukken

Hoe je er dan voor zorgt dat die ene buurman of -vrouw niet de complete tomatenplant leegplukt? “We proberen het niet al te strikt te reguleren, want de creativiteit van mensen moet wel gestimuleerd blijven. Maar een beetje structuur is nodig, anders wordt het chaos.” Daarom is er elke zaterdag een collectieve tuiniermiddag, waarbij iedereen langs kan komen en zijn groene vingers aan het werk kan zetten. Met iemand van de stuurgroep die weet wat er moet gebeuren. “En koffie of thee natuurlijk.”

''Veel buurtbewoners willen bijdragen aan de vergroening van de wijk''

Buurttuin-salade

De Groene Zon is dus niet zomaar een stuk aarde met wat boompjes erin. “Het is een multifunctionele tuin. Een mooie ontmoetingsplek, waar de buurt leeft, waar mensen komen voor een gesprek, om iets te leren over voedsel of over duurzaamheid.” Of nou echt alles eetbaar is? “Dat is wel het doel”, vertelt Gwénaël. “In ieder geval van elke plant een blad, vrucht of zelfs een bloem. We willen in de zomer een echte buurttuin-salade serveren!”

Plantenbibliotheek

Het plantenbieb initiatief van Duurzaam Den Haag vind je overigens óók terug in de tuin. Dus mocht je een stekje hebben dat niet eetbaar is, dan kun je deze ruilen met anderen buurtgenoten!